JAARVERSLAG 2021
Verslag PDF
Oprichtingsjaar 2017
597 duo's sinds de oprichting
159 duo's in 2021
276
actieve mentoren op 31/12/2021
660 K€ Budget 2021

MOMENTOPNAME
Interview met Joris De Ceuster, directeur

Wat als 2021 een film was?

"DUO Antwerpen: the legacy continues"? een nieuw hoofdstuk in de franchise van succesvolle actiefilms die hier in 2017 is begonnen. Onze cast telt inmiddels 5 nieuwe collega's: Ifasso, Joke, Anne-Catherine, Vera… en ik :)

Waar ben je het meest trots op?

Ondanks de moeilijke context zijn onze talrijke Antwerpse mentoren trouw gebleven. Ook onze partners op het terrein zijn met ons blijven werken en hebben jongeren naar ons gestuurd. Dat was een blijk van vertrouwen en heeft veel indruk op ons gemaakt. In september vorig jaar hebben we trouwens een groot feest georganiseerd om iedereen te bedanken... Het was fantastisch om ze allemaal 'in het echt' te zien!

Op een steenworp afstand van onze vestiging in de Eliaertstraat hebben we trouwens een tweede ruimte geopend, zodat nog meer mentoren en mentees elkaar fysiek kunnen ontmoeten. Daarnaast hebben we onze kantoren in Mechelen gemoderniseerd.

En in 2022?

We hebben grootse ambities! Dit zijn onze drie voornaamste doelstellingen:

  • 250 duo's omkaderen
  • deze zomer een nieuwe 'satellietvestiging' openen in Turnhout
  • sterkere banden smeden met onze huidige Antwerpse partners en onze naamsbekendheid bij nieuwe partners verhogen door aan te tonen hoe relevant ons programma is en wat we ermee bereiken...
    Hopelijk wordt het een kaskraker (lacht).

Team

Joris De Ceuster

Director

Charlotte Hermans

Deputy Director

Zoë De Permentier

Mentoring Program Officer

Anne-Catherine Deignan

Mentoring Program Officer

Mieke Bervoets

Mentoring Program Officer

Ifasso De Moor

Mentoring Program Officer

Joke Van Den Borre

Mentoring Program Officer

Véra Duboshina

Administrative Assistant

Ik heb weer zelfvertrouwen. Mijn mentor heeft me moed ingesproken toen ik dat nodig had en was altijd bereid om te luisteren. Ik had het gevoel dat ik in mijn zoektocht naar werk echt begrepen en gesteund werd. Ik heb betere motivatiebrieven leren schrijven, ik begrijp nu beter wat een recruiter verwacht en ik kan vacatures ontcijferen. Ik heb vooral geleerd om niet meer aan mezelf te twijfelen en ik weet nu wat mijn talenten zijn.

Adeline, mentee

Ik ben weldra klaar met mijn achtste duo en ik ben meer dan ooit overtuigd van het enorme nut van het programma. Naast zijn eerste doelstelling, namelijk jongeren helpen om een interessante job te vinden, levert DUO ook een actieve bijdrage aan een betere samenleving door contacten en solidariteit tussen generaties en culturen te stimuleren. Deelnemen aan het programma is gegarandeerd een persoonlijke verrijking, zowel voor de mentor als voor de mentee!

Bernard, mentor

Peter heeft me altijd zonder aarzelen geholpen en gesteund. DUO for a JOB is een van de beste dingen die me hier zijn overkomen. Vroeger had ik de indruk dat ik er alleen voorstond, maar sinds ik mijn mentor Peter hebt ontmoet, denk ik dat niet meer. Ik had echt iemand nodig zoals hij. Hij stelt zich heel neutraal op, zonder enig oordeel over me te vellen.

Panthea, mentee

Mentoring, dat is van een nood een deugd maken, de mentee de mogelijkheid bieden om actief deel te nemen aan de samenleving, onze beroepservaring een tweede leven geven, jezelf in vraag stellen, in contact treden met andere culturen, je eigen moeilijkheden leren relativeren...

Mohammed, mentor

Het was een prachtige ervaring. Ik kwam met vragen en dankzij Hervé snapte ik wat er werkte en wat niet. Het was niet altijd gemakkelijk, niet om dingen te zeggen en niet om dingen te horen, maar hij zei precies de juiste dingen, op een heel vriendelijke en oprechte manier. Nu weet ik wat mijn troeven en mijn zwakke punten zijn. Ik heb vertrouwen in de toekomst.

Irène, mentee

Het is altijd een enorm genoegen om deel te nemen aan het project van DUO. Het is een onwaarschijnlijke en unieke ervaring... een ontmoeting tussen twee mensen die in alle opzichten verschillen (leeftijd, ervaring, cultuur...), die evolueert naar een harmonieuze eenheid waarin je van elkaar leert en dingen met elkaar kan delen. Het is een verrijkende ervaring.

Roger, mentor

Ik heb even getwijfeld om me bij DUO in te schrijven, maar ik heb er geen spijt van! Ik heb bij Philippe veel geleerd en dankzij de regelmatige en doeltreffende begeleiding heb ik nu een job die ik enorm graag doe. Ik raad het iedereen die werk zoekt aan om zich in te schrijven!

Emmanuel, mentee

De mentoropleiding van DUO for a JOB is van hoog professioneel niveau. Vanwege de lockdown moest ik die online volgen, en het programma was perfect. Mijn eerste duo is heel goed verlopen. Het team had echt een uitstekende match gevormd met mijn mentee, met wie ik meteen goed kon opschieten. Het was een heel mooie menselijke ervaring en een groot succes, want na drie maanden had ze een job gevonden die paste bij haar profiel en die ze graag deed.

Caroline, mentor

Dankzij de ervaring bij DUO kon ik mij oriënteren, mijn carrière plannen en kreeg ik weer vertrouwen. Ik heb ook geleerd om een aantal van mijn vaardigheden waar ik niet op lette, beter te benutten, en vooral heb ik nu een betere kennis van de Belgische arbeidsmarkt. Het was een mooi avontuur en mijn mentor was altijd beschikbaar, met veel geduld en een open geest. Robert is vandaag echt belangrijk voor mij!

Souleymane, mentee

DUO is voor mij de kans om mijn professionele vaardigheden ten dienste te stellen van jongeren die op zoek zijn naar werk. DUO heeft mijn visie op migratie volledig veranderd en daar ben ik echt blij om. Ik vind zowel het contact met de mentees als met de coördinatoren heel erg fijn. Op mijn 66ste houd ik van dat contact met jongeren, hun ideeën, hun visie op de wereld en nieuwe technologieën. Ik leer ook heel wat bij!

Brigitte, mentor